Nieuwe maan in mei, gedachten van een paardenbloemliefhebber

En dan, voor je het weet, is het alweer nieuwe maan. Tijd voor een nieuwe maanronde en een terugblik. Die blik ziet heel veel gele bloemen, paardenbloemen vooral, maar ook boterbloemen lieten zich zien. Daarnaast was het droog en ik merk dat ik te weinig kennis – en vooralsnog te weinig durf – heb om een regendans te gaan doen. Ik heb een aantal weken eigenlijk geen water gegeven en ben daar nu toch wel mee begonnen en dat is te zien. De bladgroenten beginnen nu toch weer iets op te krabbelen, ze waren erg klein en groeiden nauwelijks. Ook de aardbeienplanten knappen zienderogen op, de meeste staan intussen in bloei.

Gelukkig ben ik een tuinder die de meest gezonde “verslaving” ooit heeft opgelopen en daarom er dagelijks naar verlangd naar de tuin te gaan. Ik vind het dan ook vervelend als er onverwachte dingen tussendoor komen waardoor ik mijn tuinplannen moet uitstellen.

Invloed van de maan op het dagelijkse leven
Rond nieuwe maan wil ik graag dit artikel online hebben en het valt me op dat ik moeite heb om rond deze periode dit voor mekaar te krijgen. Daarnaast spelen er vaak rond volle maan en nieuwe maan “heftige” dingen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe andere mensen dat ervaren? Zou het wel de maan zijn of zorgen de dierenriemtekens voor die onrust? Gelukkig ervaar ik in de tuin vaak rust, ik ben dan zo heerlijk bezig met wat ik aan het doen ben dat ik ook soms schrik van een andere tuinder. Ik ben dan zo geconcentreerd bezig dat de tijd omvliegt! Daarom ga ik ook zelden naar de tuin als ik daarna nog een belangrijke afspraak heb, in de tuin de tijd vergeten, dat is een must en een zegen…

Van rozen naar druiven
Hoewel ik eerst rozen in mijn tuin wilde voor de border ben ik nu over op druiven. Ze zijn er nog niet, het is een plan dat ik hoop in de herfst, als de druiven gesnoeid gaan worden, het plan uit te voeren. Ik heb namelijk bedacht om van die poorten neer te zetten op de twee ingangen van mijn tuin. Het rozen idee voelde niet helemaal lekker meer toen ik ging lezen over de extra voeding die rozen nodig hebben en de vraag is ook hoe ik aan rozenstruiken kom die al wat groter zijn, nog afgezien van het grote aanbod van verschillende rozensoorten. Bij het tuincentrum en de kweker kosten rozen natuurlijk geld en gezien de investeringen die we al deden in onze tuin en de snelheid waarmee de euro’s bij ons rollen lijkt me dit onverstandig.

Nu is het officieel, ik ben door Bea aangestoken met het “plant eetbare planten” virus, ik zet er druiven omheen! Dan kan iedereen die mijn tuin binnenkomt op het juiste moment heerlijk druiven snoepen als welkom en zo ook bij het weggaan. Vroeger hadden wij bij de voordeur een druif en dat vond ik best lekker, ik snoepte ervan en de dieven weghalen vond ik ook nog wel leuk. Iemand druivenstekken over?!

Van courgette soep tot courgette-pizza
De ijsheiligen komen eraan (half mei) en dat betekent dat warmtegewassen als pompoenen en courgettes binnenkort de grond in mogen. Ervaring leert ons dat twee courgette planten al zoveel oogst kunnen geven dat uitdelen aan familie, vrienden en buren gewenst is en dat we in die periode “gevarieerd” eten. Namelijk courgette-soep, courgette- roerbakschotel, courgette-ovenschotel, pizza met courgette en-zo-voort. Dat lieve mensen, heet OVERVLOED, geniet ervan!

De tuin is je spiegel
Het tuinieren, zeker als er rekening gehouden wordt met de zon-, maan en planeten invloeden, is een ontwikkelingsweg en weerspiegelt wat er vanbinnen bij jou gebeurt. Dat dit klopt heb ik laatst weer ervaren toen ik Bea vroeg eens naar mijn tuin te kijken en ik tot de conclusie kwam dat niet alleen mijn leven met al haar gebeurtenissen mij overdonderde en voorbijraasde, ook het werken in de tuin was een race die ik nooit zou winnen (vanwege de groeisnelheid van sommige spontaan opkomende gewassen die ook wel onkruid genoemd worden). Zowel in mijn leven buiten de tuin als in mijn tuin zelf heb ik het heft weer in handen genomen door wat activiteiten (tijdelijk) te staken zodat ik weer wat meer invloed ga krijgen op mijn leven.

Biologisch-dynamisch tuinieren heeft tijd nodig
Wil je ook aan de slag met biologisch-dynamisch tuinieren dan is het handig om de agenda van Guurtje Kieft aan de schaffen via www.dezonnetuin.org. Er staat een duidelijke uitleg voorin die je voor enige jaren zoet zal houden, zolang kan het duren voordat je alles eigen hebt gemaakt. Dat kan een jaar zijn of misschien wel vijf of tien jaar. Zelf ben ik in mijn eerste bd-jaar en ik hoop dat er nog vele mooie en leerzame jaren mogen volgen. Mijn tuin voelt nu al een beetje als een paradijsje op aarde en als ik Guurtje moet geloven wordt dat alleen maar beter naarmate je de energieën in je tuin leert kennen en ernaar gaat handelen.

Deze blog is op aangepast op 18 mei 2011, lees in “De tuinontwikkelingsweg: wees jezelf”  meer en waarom van de veranderingen.

Lees meer over mij en mijn biologisch-dynamische volkstuin “De Eigen Wijsheid” op  www.danielleduurzaam.nl

Over Danielle Duurzaam

ik deel graag hoe bewustwording en simpele huis-, tuin- en keukenduurzaamheid mijn leven verrijken.
Dit bericht werd geplaatst in Bewust leven, Danielle Duurzaam, Duurzaam leven, Gezondheid, Gif(vrije) poducten, Voeding, Volkstuin "De Eigen Wijsheid", Zaden en planten. Bookmark de permalink .