Natuurlijke anticonceptie mogelijkheden

Deze én actuele blogs vind je op mijn nieuwe website www.danielleduurzaam.nl/blogs/ daar vind je ook de mogelijkheid om te reageren.

In het kader van de duurzaamheid zijn er veel acties en nieuwe bedrijven waarbij het accent ligt op energie besparen en alternatieven vormen van energie opwekken. Ook biologische voeding krijgt de nodige aandacht en de verkrijgbaarheid van “duurzame” producten is -vooral via internet- flink gestegen. Allemaal goed nieuws! Er blijven echter altijd onderwerpen onderbelicht, één daarvan is geboortebeperking oftewel anticonceptie.

Massaal gebruik van de anticonceptiepil
Ten eerste is dat het massale gebruik van de anticonceptiepil door vrouwen. Toen ik toe was aan het voorkomen van zwangerschap wist ik al dat de pil niks voor mij was. Dit werd bevestigd in de proefperiode en ik stapte over op een spiraaltje. Voordeel is dat er absoluut minder hormonen inzitten -een reden voor mij of een alternatief voor de pil te vinden- en dat ik mijn natuurlijke cyclus behield. Toen -bijna 10 jaar terug- vond ik het behouden van mijn natuurlijke cyclus al erg belangrijk. Een ander voordeel ten opzichte van de pil is dat het spiraaltje als het eenmaal in je lichaam zit, weinig aandacht meer nodig heeft.

Minder hormonen
Daarna wilde ik een wat flexibeler anticonceptie in verband met een eventuele kinderwens en met de NuvaRing kon ik dat zelf bepalen. Minder hormonen dan met de pil en alles in eigen hand. Alleen tijdens de start van de menstruatie en een week later hoefde ik maar actie te ondernemen en verder ging het allemaal vanzelf. Ik vind de NuvaRing dan ook een echte aanrader en heb deze met plezier voor vijf jaar lang gebruikt.

Natuurlijke anticonceptiemethodes
Inmiddels ben ik zover dat ik ook geen hormonen meer in mijn lijf wil en ben ik vanaf heden “onbeschermd”. Eerder al ben ik gaan zoeken naar alternatieven en kwam uit bij Natural Family Planning, kortweg NFP. Er zijn door het hele land consulenten die cursussen geven, het is wetenschappelijk vastgesteld dat het even betrouwbaar is als de pil en het is te gebruiken ter voorkoming van kinderen en ook als je juist wel zwanger wilt worden. Het mooie aan deze methode (niet te verwarren met ouderwetse kalendermethodes) is dat je al vrouw je eigenlijk cyclus goed leert kennen. En inmiddels weet ik dat mijn lichaam heel wijs is, ik hoef alleen maar te leren wat de signalen betekenen. Dat is een thema waar ik mij al een tijd mee bezig houdt en de interesse in deze cursus is daar een mooi vervolg op. Omdat de cursus bij voorkeur samen met de partner gedaan wordt levert het voor de relatie ook nog genoeg nieuwe communicatie-momenten op en dat zal onze relatie zeker ten goede komen. Wordt vervolgd!

Advertenties

Over Danielle Duurzaam

ik deel graag hoe bewustwording en simpele huis-, tuin- en keukenduurzaamheid mijn leven verrijken.
Dit bericht werd geplaatst in Baby & kind & opvoeding, Bewust leven, Danielle Duurzaam, Duurzaam leven, Gezondheid, Medicatie en zelfzorgmiddelen, Vrouwen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Natuurlijke anticonceptie mogelijkheden

  1. Ik ben nog steeds op zoek naar twee stellen in de regio Alkmaar die mee willen doen aan deze cursus. Is dat je een stap te ver, dan organiseren we binnenkort een lezing in Alkmaar. Heb je interesse, mail me op danielleduurzaam@gmail.com of meldt het via http://www.nfp-nederland.nl

  2. Inmiddels is de cursus van start gegaan. Met twee andere stellen en de consulente zitten we in onze eigen huiskamer! Ik kan er nu nog weinig over kwijt, wel ben ik het mij nu eigen aan het maken en er zit wel een kans in dat ik de consulentencursus ga doen….

Reacties zijn gesloten.