Gezond en milieuvriendelijk menstrueren

In het kader van de duurzaamheid zijn er veel acties en nieuwe bedrijven waarbij het accent ligt op energie besparen en alternatieven vormen van energie opwekken. Ook biologische voeding krijgt de nodige aandacht en de verkrijgbaarheid van “duurzame” producten is -vooral via internet- flink gestegen. Allemaal goed nieuws! Er blijven echter altijd onderwerpen onderbelicht, één daarvan is het gebruik van maandverband, inlegkruisjes en tampons. (Dit artikel is ook interessant voor mannen – geef het door aan de vrouwen!)

Hout, plastic en gif
Zoals iedere vrouw gebruik ik tijdens de menstruatie maandverband en tussendoor inlegkruisjes. Regulier maandverband en inlegkruisjes zijn vaak een combinatie van houtvezels en plastic, bij sommige mensen levert dit allergische reacties op. Houtvezels kunnen uit “foute bossen” komen en daarnaast kunnen er tijdens het productieproces gifresten in het materiaal achter blijven. Stel je voor dat bij het merendeel van menstruerende vrouwen elke maand gifresten in hun lichaam kunnen komen. Ja, hier kan ik dus zo verbaasd en verontwaardigd over zijn!! Als je weet dat er mogelijke gifresten zitten in maandverband en tampons dan wil je toch je vrouwelijkheid beschermen en ga je direct op zoek naar wat anders!

Oplossing: biologisch katoen
Er bestaan dus maandverband, inlegkruisjes en natuurlijk tampons van gecertificeerd biologisch katoen. Gelukkig, de gifresten zijn we kwijt en de zorgen over pulp van bomen uit “foute bossen” kunnen we laten varen. Helaas, de afvalberg blijft.

Elke maand weer een hoop afval
Dan is er nog een probleem. Elke maand weer een hoop afval. Daar zijn twee oplossingen voor: het eerste is een rubberen cupje dat je in de vagina kunt inbrengen en dat het bloed opvangt. Ik heb het jaren geleden eens geprobeerd maar de confrontatie (lees: aanraking) met mijn eigen menstruatiebloed (hoezo we zijn vervreemd van ons lichaam?!) werd me teveel en deze optie verdween weer uit mijn leven.

Wasbaar maandverband
Uit de oude doos in een nieuw jasje: wasbaar maandverband
Recentelijk kwam ik het tegen: maandverband en aanverwante producten van al dan niet biologisch katoen. Wasbaar dus. Op den duur veel goedkoper en de afvalberg blijft een stuk kleiner. Tijd voor de volgende stap in mijn persoonlijke weg naar een betere wereld, binnenkort ga ik wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes bestellen. Eerst wacht ik nog even het antwoord op mijn vraag aan de betreffende webshop af. Ik vroeg me namelijk af of alles van biologisch katoen is, dat is voor mij een must! Ik ben heel benieuwd en hou je op de hoogte!

Lees de vervolgartikelen:
Wasbaar maandverband is binnen
Eerste ervaringen wasbaar maandverband

Over Danielle Duurzaam

ik deel graag hoe bewustwording en simpele huis-, tuin- en keukenduurzaamheid mijn leven verrijken.
Dit bericht werd geplaatst in Afval, Baby & kind & opvoeding, Bewust leven, Danielle Duurzaam, Duurzaam leven, Gezondheid, Vrouwen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Gezond en milieuvriendelijk menstrueren

 1. Diana zegt:

  Dag Daniëlle.

  Wat een goed en overzichtelijk artikel. Zet je ook de webshop erbij als ze biologisch katoen gebruiken?

  Groetjes Diana

 2. Hoi Diana!
  Jazeker, ik zal binnenkort de webshop noemen, er komt een vervolg artikel aan met meer info. Eerst even de correspondentie met de webshop afronden 🙂
  Groetjes,
  Danielle

 3. Diana zegt:

  Ik vraag me trouwens af of de “waterzuiveringbelasting” van het milieu niet even groot is als de “afvalbalasting”. Dat is bij luiers al een keer onderzocht meen ik.

 4. Hoi Diana,
  Natuurlijk zijn er altijd tegenargumenten te vinden. Echter wij gebruiken wasmagneten in plaats van waspoeder, wassen zo koud mogelijk en ik stel het programma altijd in op 2x korter. Als wij in een zelfvoorzienende situatie komen en zelf ons water zuiveren heeft dat wellicht meer de voorkeur dan de afvalberg.
  Groetjes,
  Danielle

Reacties zijn gesloten.